Ny podcast-serie: Balladen om blokken

Podcastingnyt - Ny podcast-serie - Balladen om blokken

Realdania skriver i en pressemeddelelse om den nye podcast-serie: “Balladen om blokken” følgende:

I de kommende år skal der rives omkring 4000 boliger ned i landets allermest udsatte boligområder. Ny podcastserie fra Bylyd og Realdania går bag om balladen og undersøger, hvad vi ved – og ikke ved – om de udsatte boligområder og de rammer, de skaber for menneskers liv og hverdag.

Hvordan gik det til, at nogle boligområder som for eksempel Gellerup og Tingbjerg – gode, lyse lejligheder i grønne omgivelser, tegnet af nogle af landets dygtigste arkitekter – i løbet af få årtier endte som boligmarkedets sidstevalg; endda som Danmarks såkaldt ’hårdest ramte ghettoer’? 

Hvilken viden står vi på, når samfundet river op imod 4000 boliger ned og investerer milliarder i at skabe social balance i de områder, der i dag er socialt udsatte? 

Og hvorfor er eksperterne så uenige? 

Det ser den nye podcastserie ’Balladen om blokken’ nærmere på. Over ti afsnit medvirker i alt 29 forskere, beboere, kommuner, boligorganisationer og rådgivere og giver indsigt i, hvordan det er at bo i områderne, hvorfor nogle boligområder bliver udsatte, og hvorfor boligblokken ikke (længere) bliver anset som attraktiv boform af de fleste danskere. 

”Dækningen af de udsatte boligområder og den nye lov bliver ofte meget skarp, enkel eller følelsesladet. Men hele problemstillingen er ekstremt kompleks og svær. Dét vil vi gerne have frem. Derfor har vi inviteret Niels Bjørn fra podcasten BYLYD til at lave en serie, der skal give baggrund, perspektiv og dybde. Vi har talt om, hvad vi vil med serien og derefter har BYLYD fået frie hænder til at lave levende, saglig og faglig radio”, fortæller Björn Emil Härtel Jensen, projektchef i Realdania.

Det store byggeeksperiment

Serien tager sit afsæt i det enorme omdannelseseksperiment der for alvor tog fart i 2018, da Folketinget besluttede, at andelen af almene familieboliger – som i dag mange steder udgør op mod 100 % af boligmassen – skal nedbringes til 40 % i de såkaldt hårdest ramte ghettoområder i 2030. Målet er en mere blandet beboersammensætning i et opgør med det, politikerne ser som parallelsamfund og ghettoområder.

Især spørgsmålet om, hvordan arkitektur både kan være en del af problemet og en del af løsningen, når der skal etableres social balance i et udsat område, foldes ud gennem de ti afsnit. Hvor sikker viden står vi på, når vi i disse år river ned, bygger nyt, sælger fra og omdanner boligområderne i et omfang, vi aldrig har set før i danmarkshistorien?  

”Forskerne er ikke enige. Og der er heftige faglige diskussioner om evidensen af den viden, der arbejdes ud fra i de socialt udsatte boligområder. Og når man går forskerne på klingen med spørgsmål om, hvorvidt de store ombygninger af de udsatte områder kommer til at virke, svarer de – det er eksperimenter, vi ved det ikke. Men sagen er, at kommunerne og boligorganisationerne med loven om parallelsamfund har fået en opgave af politikerne, de skal løse inden 2030. De bliver nødt til at gøre noget radikalt,” forklarer urbanist og ph.d. Niels Bjørn fra Bylyd, som har produceret serien.

Podcastserien kan hentes via podcastapps samt på Realdania og Bylyds hjemmesider: www.realdania.dk/podcasts og www.bylyd.dk

’Balladen om blokken’ er udviklet og produceret af BYLYD ved tilrettelægger, urbanist og ph.d. Niels Bjørn. 

’Balladen om blokken’ er initieret og finansieret af den filantropiske forening Realdania.

Podcast kapiteloversigt

Be the first to comment on "Ny podcast-serie: Balladen om blokken"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*